Dobrodošli na moji strani!

firefox-grayUroš Petrač se je začel ljubiteljsko ukvarjati s petjem v srednji šoli, in sicer v mešanem mladinskem zboru Veter pod taktirko Urše Lah. Z njeno pomočjo se je tudi udeležil sprejemnih izpitov v ljubljanskih glasbenih šolah. Po uspešno opravljeni avdiciji je začel šolsko leto pri profesorici Tatjani Vasle. Isto leto se je udeležil regijskega tekmovanja, ki je bilo odskočna deska za Državno tekmovanje mladih glasbenikov v Mariboru, kjer je dobil zlato plaketo in drugo nagrado ter s tem zasedel drugo mesto v prvi kategoriji. Nato je uspešno opravil še sprejemne izpite na Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, kjer je študiral solo petje pod mentorstvom profesorice Doroteje Cestnik Spasić.
10. junija 2003 pa se je odločil preizkusiti svoje pevsko in glasbeno znanje v tujini, kjer je uspešno opravil vse sprejemne izpite in je bil redno vpisan v prvi letnik Kraljevega konzervatorija v Den Haagu pod mentorstvom Rite Dams in Barbare Pearson. Uroš je januarja 2008 diplomiral in hkrati vpisal magisterski študij na Kraljevem konservatoriju pod mentorstvom Barbare Pearson.

24 Junija 2010 je Uroš z magisterskim koncertom uspešno zaključil svoj študij na Kraljevi akademiji v Haagu. Uroš sedaj živi v Dordrechtu in deluje predvsem na Nizozemskem kot solist, učitelj solo petja ter klavirja.


Poleg solo pevskega udejstvovanja je bil Uroš član komornega zbora RTV v Ljubljani in Svetovnega zbora mladih pevcev. Med 2002 turnejo po Švici in Avstriji so obiskali tudi Slovenijo. Tako je 3. avgusta v Celju zadonelo 80 najboljših mladih glasov.

Kot solist pa se je že kar nekajkrat predstavil z različnimi koncerti, kjer je prepeval pesmi in arije iz različnih stilov in obdobij. Pod njegove večje dosežke si šteje: opera-musical The Vice v glavni vlogi, prva uprizoritev; Verdijev Rigoletto v vlogi Page; Bach cantata BWV 12 in 23, tenor solo ter Magnificat; koncert muzikalov v Rdeči dvorani Union; Schutzeva maša za soliste in zbor, tenor solo; Lassusova maša ter Lechnerjev pasijon; Mozartova maša ''Spatzenmesse'', Mozartov Requiem; L.van Beethoven: cikel pesmi An Die Ferne Geliebte; Gilbert&Sullivan: opera Trial by jury, v vlogi The Defendant, E. De Falla: opera Il Retablo De Maese Pedro, v vlogi Maese Pedro,...

 

 

Član

  • od leta 2002: WYC - Svetovni Pevski Zbor Mladih (avgust 2002 z dirigetom Tonu Kaljuste, turneja v Chicagu and Mineapolisu. August 2003 turneja po Svici, Austriji in severni Italiji )

  • od leta 1998: Mesani Mladinski Pevski Zbor Veter pod vodstvom dirigentke Urse Lah

  • 2002 - februar 2003: Slovenski Radijski Komorni Choir

  • od leta 2003: Alademski Pevski Zbor Tonce Tomsic - APZ

  • od leta 2004: Svetovni Komorni Zbor

  • De Nederlandse Bach Vereniging - Zdruzenje Bach

  • Vivaio Ansamble

 

The Vice, Opera - Musical

Opera musical The Vice Ppera musical The Vice, nekoliko moderno a še vedno zelo lahko za poslušat. Mešanica muzikala Miss Saigon in osebnega okusa skladatelja Yuvala Halperna...

več o tem >> galerija